top of page

DŮM NARUBY


V naší zemi se říká: Můj dům, můj hrad. A skutečně – nejen hrady králů ale i historická vesnická stavení se stodolou a špejcharem jsou postaveny jako pevnosti s vraty na závoru. A městský dům nebo byt jsou také uzavřené do sebe. Dá to rozum, nechceme, aby nám sousedé každý večer viděli do talíře.


Pokud ale máte zahradu chráněnou živým plotem a dům stojí mezi stromy, je dobré dům do zahrady otevřít. Ale to nejen okny, ale také skrze pokoje beze stěn – kryté obytné terasy kolem dokola domu. Dům propojený se zahradou není dům vymezený zdmi. On vlastně není vůči zahradě vymezený. Je to naopak. Je to dům naruby    


Jedním z permakulturních principů je „síla okrajových efektů“. Tam, kde je okraj mezi dvěma kulturami, tam kde se potkává louka s rybníkem je víc života než na louce nebo uprostřed rybníka. Jen si představte břehy porostlé vrbami plnými včel a ptactva, přecházející v rákosiny plné ryb a žab a komárů a vážek…


Velmi silný okrajový efekt je také tam, kde dům potkává zahradu. Připomeňme si jen jednoduché zápraží s lavičkou, dědečkem a babičkou… Vytvoříme – li taková kouzelná chráněná místa kolem dokola malého domu, získáváme luxusní rozlehlé prostory pro bydlení během teplé poloviny roku, které nejsou ani venku, ani uvnitř, rozchodně se tu ale bydlí dobře.


A pokud s terasami nápaditě spojíme nejen vnitřek domu ale také zahradní prostory na všechny světové strany, jejich vymezení, náladu a účel, vytvoříme další tentokrát velmi prostorné místnosti beze stěn i beze stropu. Tu se i docela malý domeček stává palácem se stovkou pokojů.

Kromě prostorového kouzla se spoustou možností, barev, tvarů a dalších překvapení nám nabízí spojení teras do čtyř světových stran se zahradou a z domem tyto základní možnosti:


Jižní terasa je terasa slunná, na jaře a na podzim se tu zahřejeme, ale v létě nebude dobrá k bydlení. V horkém období ale přístřešek nad jižní terasou splní účel slunolamu a ochrání vnitřek domu před přehřátím.


Východní terasa bude prosluněná ráno. Na východ se v domě umisťují ložnice. Intimní tichá terasa před ložnicí s velkým francouzským oknem otevřená do malé tiché relaxační zahrádky kam ráno vyjdu z ložnice přivítat nový den…


Představa severní terasy na nás může působit chladným dojmem. Něco na tom je, v létě je tu skutečný stín a chlad. Je dobré sem umístit malou vodní plochu, která prostor v létě ještě víc ochladí a vzduch odtud může v největším horku ochlazovat celý vnitřek domu.


Důležité ale je to, že severní terasa může být rozlehlá, protože její zastřešení dům nezastíní. Všechny střechy nad terasami z jihu, východu a západu máme nastavené tak, aby v létě stínily, ale v zimě slunečním paprskům nepřekážely. Ze severu však slunce nikdy dovnitř domu nesvítí. A tak střecha dům nezastíní.


Proto nakonec bude severní terasa ta, na kterou se nám všechno vejde – letní obývák, pracovna, kuchyně i ložnice. A víte že na severní terasu v létě dopoledne a odpoledne sluníčko ze stran svítí? A víte že pokud dům ochráníme ze severu větrolamem s funkcí sluneční pasti, tak se na severní stranu domu se sedlovou střechou ještě vejde do té sluneční pasti celá kuchyňská zahrádka?  


Západní terasa je na obrázku věnovaná dílně, přípravě a uskladnění dřeva a příjezdu k domu. Dalších možností jsou stovky.  

71 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page