top of page

ESENCIÁLNE DOMY

Aktualizováno: 18. 1. 2023

Tiny housy, Mobilheimy, Kompaktné domy - všetko sú to výrazy pre alternatívne bývanie, ktoré sú už nejaký čas medzi nami. Ja som však stále hľadala ten správny výraz, ktorý by vystihol, že domček je mobilný, je z prírodných materiálov, nemá kolesá a spĺňa všetky potreby pre bývanie. Vnímam ho ako priestor, do ktorého sa v malom merítku premieta komfort bývania tak, ako sme naň zvyknutí v našej spoločnosti.

Tento druh domu som si pomenovala ako “Esenciálny dom”.

Podľa slovníka je slovo “esencia” spravidla koncentrovaný výťažok s príjemnými prírodnými chuťovými alebo vonnými látkami. Páči sa mi tá predstava, že dom prirodzene vonia. Esencia dreva, konopnej izolácie a hliny sa uvoľňujú do prostredia. Mám z toho pocit, že dom je živý, dýchame a ovoniavame sa navzájom. Postupne si na seba zvykáme. Je ako bytosť, ktorá sa musí usadiť, nájsť tú správnu polohu, dosadnúť. Rovnako sa používa aj pojem “extrakt”, čiže “výťažok”. Tu opäť vnímam súhru slov. Vyberám to najdôležitejšie, čo bývanie zahŕňa a vkladám to postupne do priestoru, ktorý musí mať isté minimálne rozmery. Čo je dôležité pre mňa?

Vaňa, napadá ma ako prvé, posteľ, kuchyňa, oheň, pohodlné miesto na čítanie, miesto, kde som schopná zodvihnúť ruky nad hlavu v pozdrave slnku, veľa, veľa svetla, raňajky na východnej terase, stromy,…

Pred časom som si podobne urobila rebríček hodnôt vo svojom živote a všetko sa začalo radikálne meniť. Aké sú vaše hodnoty – pre život, pre žitie, pre bývanie? Napríklad v angličtine sa nerozlišuje medzi slovom bývať a žiť, sú to však úplne odlišné významy – bývame v domoch, v ktorých niekedy žiť ani nestíhame. Miesto toho žijeme v práci, v aute, v MHD, v budúcnosti… svoju životnú energiu venujeme svojim základným potrebám a častokrát nám nezostáva na viac...

V scholastike sa používalo slovo “esencia” ako protiklad pojmu “existencia”. U človeka je najprv esencia, až potom existencia. Naša podstata je daná, ale to, čo na základe tejto podstaty vytvoríme, celé naše prežívanie, je tá časť, o ktorej rozhodujeme.


“Esenciálny dom” je pre mňa výzvou, experimentom, možnou nutnosťou budúcnosti, spôsobom, ako naplniť základnú potrebu človeka. Pomenovanie ”esenciálny” v sebe skrýva podstatu bývania - mať priestor, ktorý človeka ochráni, je v ňom všetko, čo potrebujem. Je to bezpečie, kam sa vždy môžem vrátiť. Je to náruč matky, kam sa dieťa pripravené objavovať nový svet môže vždy skryť, východzie miesto, z ktorého začínam interagovať s okolím, rozvíjať sa.

Veľmi vo mne zarezonovalo vyjadrenie kamarátky, ktorá sa na istý čas odsťahovala z maringotky do veľkého domu: “V čase, keď sme bývali v dome, trávili sme veľmi málo času vonku… Vo vnútri je toľko miesta, že ti stačí pozerať sa von cez okno.”


Je strom za oknom stromom? Je lev v klietke levom?


430 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

DŮM NARUBY

bottom of page