top of page

STODOLA VĚTŠÍ NEŽ STAVENÍ



Kdo žije v zahradě, žije (se) zahradou.


Pečuje, pěstuje, chová, potřebuje nářadí, sekačku, kosu, motorovou kosu, pilu, motorovou pilu, do toho benzin, olej :-) A kdo žije na venkově, ví, že auto, kolo i koloběžku potřebuje víc, než ve městě. A kdo má větší pozemek, drůbež, zvířata, pastvinu, ovce, kozy, koně, les, bude potřebovat mechanizaci a prostor kam ukládat dřevo na sušení, seno pro zvířata, úrodu k uskladnění...


Zkrátka k hospodářství je potřeba hospodářská stavba. Naši předkové věnovali hospodářským účelům čtyři pětiny staveb na statku: chlévy, stodola, špejchar, sýpka, sklep, půda se senem, černá kuchyně, dílenský přístřešek…


V naší době to nejspíš nebude tak horké, k obdělání zahrady nebudeme nejspíš potřebovat pluh a spřežení, žebřiňák, mlat, traktor vyjímečně. A tak může být hospodářská část pod jednou střechou s domem.


Ale pokud máte na zahradě dost místa, stavíte na etapy, možná bude hospodářská stavba potřeba jako první k uskladnění nářadí, balíků slámy, suchého řeziva...


Vlastně v každé naší nabídce na projekt předpokládáme návrh hospodářské stavby, protože i tady platí, že ani malou a šikovnou stavbu není jednoduché vymyslet. Stejně jako je polyfunkční dům, bude polyfunkční i hospodářská stavba. Navíc se svým umístěním a výrazem nejspíše bude podílet na formování vnějšího interieru zahrady i na celkové podobě Vašeho zahradního života :-)


Dobře navržená hospodářská stavba obohatí prostor zahrady, může být příjemná nejen pro práci ale i pro relaxaci, trávení volných a tvůrčích chvil. Může mino jiné plnit roli vejminku, dětského světa, atelieru, laboratoře, pánské „zašívárny“, dámské zašívárny, může být prostorem k setkávání, spolupráci, hrám, můžete tam mít zamilovanou motorku nebo třeba model krajiny s vláčky.



Na obrázku vidíte hospodářskou stavbu k malému domu, která slouží k mnoha účelům. Západní část pod vzrostlým ořešákem nabízí krásné posezení pod korunou stromu i pod střechou hospodářského přístřešku. Středem stavby je dílna, která je vybavená dlouhým stolem s horními i spodními skříňkami. Takový velký stůl je dobrý pro devatero řemesel soběstačného hospodáře, jehož seberealizace na rozvoji a údržbě nemá hranice a tak potřebuje prostor. S odpočívárnou pod ořešákem je dílna propojená francouzským oknem, které prostor povyšuje na nadstandardní architekturu. Osobně trávím vlastně veškerý svůj čas nějakou tvorbou. A tak potřebuju mít tvůrčí prostory krásné, přívětivé, s výhledy do zahrady, aby v nich byla radost pobývat.


Všechny vnitřní i vnější stěny organické stavby jsou pokryté flexibilním zavěšovacím systémem, na kterém může být přehledně uloženo všechno, co k hospodaření potřebujeme. Součástí vnitřního prostoru jsou schody do sklípku, který se přimyká k podezdívce stavby. Stavba je na Vysočině a proto je vstup do sklípku je navržený zevnitř proti sněhu a ledu na schodišti. Východní cíp stavby je přístřeškem pro auto a kola, jsou tu boxy na tříděný odpad. Mám velmi dobrou zkušenost s využíváním prostorného přístřešku a auto pro letní dílnu. V létě se mi prostě nechce dělat vevnitř. A tak mám jednoduchou dřevěnou desku na jednoduchých malířských kozách a pojízdný kontejner s nářadím a v dílně dělám především v létě a především venku.


Nakonec i pod ořešákem bych si v létě udělal malou kancelář. Na obrázku vidíte ještě ochranu otevřených prostor proti severozápadním fujavicím ze svislých prken s popínavými rostlinami. Tyto dřevěné větrolamy byly přidány do projektu po roce pozorování zahrady klientem. Stavba má organický tvar, protože vyrovnává tvar pozemku. Zelená plochá střecha v létě ochlazuje, v zimě izoluje a je zdrojem vláhy pro malý vodní prvek u sklípku, na kterém je díky jižní orientaci navržená bylinková spirála. Organická stavba nekonkuruje jednoduchým tvarům domku. A vytváří stinné zápraží naproti slunečnímu zápraží domu, uzavírá hledící stranu domu směrem k ulici do klidného, intimního dvorku.





120 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

DŮM NARUBY

bottom of page