top of page

V AKOM NALADĚNÍ TVORÍME?

Aktualizováno: 29. 11. 2022

Mám za sebou dva veľmi náročné týždne.


Môj brat je vyučený tesár, postavil viacero drevo domov a ja som ho prizvala k spolutvoreniu môjho domčeka. Pôvodný plán bol začať stavať v auguste.


Pred dvomi týždňami mi brat zavolal, že im padla veľká akcia a bude mať čas od 1. do 20.júna na stavbu. Chytila ma panika, ako to všetko zvládnem? Zaprela som sa a začala zháňať materiály. To obrovské množstvo krásnych ľudí, ktoré som mala možnosť stretnúť počas týchto dvoch týždňov, ma však nabíjalo silou, že sa to dá. Mala som pocit, že sme v tom všetci spolu, nie iba ja sama.


Zohnať lepené hranoly na zákazku do 2 týždňov nie je až taká sranda. Po tom, čo som požiadala o pomoc na sociálnych sieťach, mi začali volať a písať priatelia, dokonca sa ozývali aj cudzí ľudia, ktorí boli ochotní so mnou konzultovať dostupné možnosti. Ľudia priamo z výroby mobilných domov mi s ochotou posunuli svoje skúsenosti a ja som cítila, že je to niečo nevyčísliteľné.


V jeden deň, už trochu zúfalá, som prišla do kancelárie drevárskej spoločnosti – mojej poslednej nádeje a privítala na nevľúdne pani, že čo som si to vymyslela, takéto niečo za tak krátky čas... a ja som jej tam vyrozprávala svoj príbeh Esenciálneho domčeka, náhlej zmeny časového plánu a nedostupnosti materiálov. Nakoniec som tam zostala celú hodinu. Pridala sa k nám aj ďalšia kolegyňa, urobila som im spontánnu prezentáciu svojho projektu a tá, na začiatku nevľúdna pani, mi ako starej známej poukazovala fotky ich nového pozemku, ako rada by tam mala podobný domček, potom fotky svojej vnučky, nové šaty... odchádzala som odtiaľ s pocitom zlyhania, že hranoly nezoženiem, ale nejakým spôsobom naplnená. Pani ma vyprevádzala von z dverí so slovami, aby som sa určite znova zastavila porozprávať, keď pôjdem najbližšie okolo. A ja som si uvedomila, že to, po čo som si sem prišla, sú tie krásne otvorené srdcia, ktoré sa prepájajú v každodenných situáciách. A stále viac mám pocit, že to je to jediné, pre čo sme si sem prišli všetci.


Ale naspäť do hmoty - zohnať fólie na dom je zdanlivo ľahká záležitosť, ale stavebniny v ČR vám nezaručia 14-dňové dodacie lehoty. A tak som volala do sídla firmy v Rakúsku, najprv vtipne nemecky, potom sa nado mnou pani zľutovala a prešli sme do angličtiny. Neplatíte poštovné, ceny sú nižšie a dodajú vám ich do 3 pracovných dní. Vybavené!


Počas týchto dní som si pospomínala na všetkých známych a mnohí z nich mi naozaj pomohli ochotou, výhodnejšími cenami, radami. Všetkým im zo srdca ďakujem.


Po dvoch týždňoch naháňačiek som si uvedomila, ako ma celý tento proces vysilil. Hranoly som nakoniec zohnala, ale nevedeli mi zaručiť dodanie v presný termín, čo nadväzovalo na ďalšie materiály a dopravu. A ja som úplne jasne uvidela, ako znova vo svojom živote veľmi „tlačím na pílu“ (symbolické v spojení s tým drevom .) A tak som to všetko pustila a povedala, že to bude tak, ako to má byť. Uvedomila som si, že mi veľmi záleží na tom, v akej energii sa celý proces tvorby odohráva. Tento dom, tak ako každý iný, bude mať všetky tie energie do seba doslovne zabudované. A špeciálne tento si to bude so sebou niesť, kamkoľvek pôjde. A ja spolu s ním. Keď sa budem dotýkať materiálov, denne pozerať na detaily, budem vedieť, kto je za nimi a v akom naladení sa sem všetky dostali. Je to ako keď máte doma predmety a spájate si ich s rôznymi situáciami. Už nechcem vo svojom živote tie predmety, ktoré mi nerobia radosť, rovnako ako už nejaký čas neprijímam vzťahy, ktoré vysiľujú.


A tak sa v tomto procese vraciam opäť na začiatok. Nádych a výdych. Pár dní si odpočiniem a popýtam si ďalšie cenové ponuky a možnosti dodania a budem veriť, že môj brat si nájde tie dva týždne v auguste a všetko sa to vyskladá do toho krásneho vysnívaného domčeka.


Medzitým sa mi ozvalo mnoho ľudí, ktorých domček zaujal a radi by môj projekt použili. Niektorí sa chcú zúčastniť časti alebo celého procesu stavby, naučiť sa postaviť si vlastný dom. A tak sa tomu otváram a teším sa na vzájomné spolutvorenie. Všetkým vám zo srdca ďakujem.


279 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

DŮM NARUBY

bottom of page