top of page

ČTYŘI ŽIVLY



Měl jsem v životě takové ezoterické období, věnoval jsem se duchovnímu léčení. Je to deset let, už jsem to opustil, ale do dneška při navrhování přírodního bydlení používám principy čtyř živlů. Každá zahrada je přeci kus Země, která potřebuje Vodu a Vzduch, aby na ní vznikl Život. A Život je pro mě živel Ohně. Nejsem vědec a nechtěl bych z toho vytvořit nějaký zamotanec… I když věda někdy… Dost řečí, pojďme si o tom povědět. Připravil jsem si na to tabulku. Podívejme se hned na sloupeček 1. živly. Miluju skočit do rybníka a pak vyběhnout z vody na pláž, trochu se zavrtat do rozpáleného písku, zhluboka dýchat, vnímat rozpálenou Zemi pod sebou, krůpěje Vody na svém těle, čerstvý Vzduch a Oheň Slunce, jak proudí do mého těla. Země, Voda, Vzduch a Oheň. Zároveň jsou to vlastně čtyři skupenství hmoty podle školní fyziky – skupenství pevné, kapalné, plynné a plazma. Druhý sloupeček jde víc do hloubky a dívá se na živly jako… no a tady už moje fyzika nestačí. Je to už kvantová fyzika a na to nemám v hlavě výbavu. Odteď už mě prosím vnímejte jako umělce, který nemusí znát podstatu toho, co vidí…


Vedle živlu Země stavím Hmotu. Vedle živlu Vody Energii, vedle živlu Vzduchu Informaci a k Ohni přiřazuji Život, jak už jsem řekl. Ona ta einsteinovská Energie už nezapadá do mechanistického pojetí fyziky, není to jenom síla svalů, je to něco víc, nějaká jiná forma Existence, která se může proměnit na Hmotu a Zase zpátky podle toho vzorečku E=Mc2 co se nosí napsaný na tričku. No a dneska vědci vědí, že k úspěšnému pokusu v oblasti kvantové fyziky potřebujeme kromě hmoty a energie ještě pozorovatele a záměr - jinak v nekonečném poli možností žádný pozorovatelný jev nenastane. No a ten záměr, to je myšlenka, projekt, zkrátka informace, kterou tvoří kdo? Pozorovatel. Zdroj. Živá Bytost. Živel Ohně.


A tak to chodí pořád dokola, potřebujeme nějakého Stvořitele (Oheň), který má Nápad, Ideu (Informaci) a taky Energii něco zhmotnit. Živý chlap přijde do hospody, tam mu někdo řekne nějaké nehezké Slovo, Informaci, která ho namíchne nebo přímo naštve, což je Energie která směřuje k realizaci úderu do čelisti Zdroje. Anebo tedy slušnější příklad třeba z mojí praxe: když chceme něco postavit, potřebujeme Živé Lidi, co mají Vizi, Nápady a Projekt, na který pak nasbírají Sílu, našetří Peníze a pak ho zhmotní…


A tu už máme praxi: ve třetím sloupečku je jako příklad taková ta léčitelská zkušenost s různými formami těla. Pro živel Země tu máme tělo z masa a kostí. Analogicky k živlu Vody je tu tělo energetické s akupunkturními body, čakrami a meridiány. Živel vzduchu mi připomíná tělo mentální - naše myšlenky, vzpomínky a vzorečky, které utváří naši psychologii a následně celý náš život. Nakonec je tu oheň těla Božského... Je to hodně osobní, ale já tak vidím Duši.


Pro pobavení je tu třetí sloupeček z mojí praxe: v rytmu Země a Hmoty pracují stavitelé, kteří stavbu zhmotňují, ale také stavební inženýři, kteří se zabývají projektem konstrukcí - kreslí zdi, základy, zkrátka to, co je nosné, co musí odolat všem živlům. V rytmu Vody a Energie pracují instalatéři, elektrikáři, ale také třeba statici, kteří znají tajemství neviditelných sil, proudících konstrukcí domu. Dále jsou tu energetici se svými energetickými štítky budov. Se vzduchem zacházím já jako architekt. Jojo, to já řeším vzduch, to neviditelné fluidum mezi stěnami, prostor, prázdnotu, kterou pro svoje tělo vlastně potřebujeme, když stavíme dům. No a Oheň? Oheň je přeci Život. A na ten tu máme zahradníky pro rostliny, chovatele pro zvířata a konečně psychology a sociology, kteří se zabývají realizací vztahů lidí v daném prostoru (tuto starost v pravdě v našich podmínkách na sebe bere zase architekt).


Já vím, už je to moc dlouhé, ale Živly jsou živly, nedají se zastavit. Máme tu ještě čtvrtý sloupeček. Nazval jsem ho ctnosti podle slavného textu svatého Pavla o Božských ctnostech: „Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale lásku bych neměl, jsem jenom dunící kov a zvučící zvon…“. Dostatek, Radost, Pravda a Láska. Tato čtyři slova popisují jednu jedinou přirozenost Existence. Prosté proudění Bytí. Ať už se, prosím, nehádají pravdoláskaři s lidmi kteří milují hojnost a životní radosti. Nemůže být Radosti bez Lásky a těžko kázat hladovým.


Ale pozor, všeho moc škodí. Víme, že když má někdo víc, než potřebuje, není to udržitelné. Nikdo z nás nevlastní pravdu a byl by špatný učitel Lásky, kdo by neznal bolest. Mám takový nápad jak zlepšit svět aby všichni měli Dostatek, Radost, Pravdu i Lásku. Je to politický manifest!


Všichni máme Listinou lidských práv zaručené právo na Život. Jaký je první reflex novorozence? Nádech. Všichni máme přístup ke vzduchu. Bohužel ne vždycky je čistý. Ale zatím je zadarmo. Horší je to s vodou. Už vlastně nemáme přístup k čisté vodě bez poplatků. A leckde je mnohem hůř. A Země? Jak je možné, že většina lidí na Zemi nemá pozemek? A komu vlastně patří Země?


Mám návrh: co kdybychom namísto všech sociálních programů a dávek nebo třeba experimentu nepodmíněného příjmu, darovali každému občanovi naší země kousek naší Země? Ať se ukáže, kdo umí vpravdě a s Radostí vytvářet Hojnost!


A co na tom mém obrázku dělá pyramida a klikyháky? Tady jsem zase na tenkém ledě vědění, ale líbí se mi to, tak proč bych se za to styděl. Vrchol pyramidy ukazuje, co říkají astronomové: Viditelná hmota tvoří cca20% hmotnosti Vesmíru. Je tu hypotéza, že zbytek tvoří „temná hmota“. No a já mám hypotézu, že Energie, Ideí a Lásky je ve Vesmíru více než hmoty. A Láska přeci taky něco váží. No a ty klikyháky, to jsou vibrace ve smyslu HiVi. Proto raději říkám rytmus. Ale možná ty vibrace jsou přeci jen přiléhavé. Slovem Lásku neuchopíš. Láska má totiž vyšší vibraci než slovo.

253 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

DŮM NARUBY

bottom of page